Gambar disebelah nie..menunjukkan cara-cara utk membuat Ais krim goreng...
Bahan-bahan yg diperlukan
Roti dua keping utk satu acuan
Ais Krim (perisa mengikut kesukaan individu)
Cawan plastik (digunakan sebagai acuan)
Garfu(sebagai klim tepi)
Cara-cara menyediakannya
Mula2 ambik roti..hihihi rasa nak tergelak lak...
Sebenarnya gambar disebelah dah jelas tentang cara-cara membuatnya...ok lah bg tidak menghampakan disini saya akan jelaskan lagi...
Aiskrim diletakkan ditengah-tengah roti....ambik sekeping lagi roti tekupkan diatasnya...ambik cawan bentukkan ditengah-tengah sehingga roti dan aiskrim didalamnya terbentuk bulat mengikut muncung cawan ...garfu digunakan untuk klim disekeliling bahagian roti supaya tidak terbuka..macam kita klim karipap...tp nie guna garfu tekan disekeliling..so akan terhasil bentuk yang sangat menarik...bila dah siap masukkan kedalam freezer selama lebih kurang 2jam supaya keseluruhan roti beku utk mengelakkan diserap minyak apabila mengoreng nanti..setelah beku secukupnya boleh ler melakukan proses mengoreng....panaskan minyak...ais krim n roti dimasukkan ke dalam minyak yang telah dipanaskan dgn diterbalik2 kan selama 3saat...taaaraaa..siap..jadilah Ais krim goreng...panas diluar ..sejuk didalam...sungguh mengelerakan...kalau beli dekat kedai mahal...tapi bila buat senang jer dgn hasil yg menarik...
Hasil sebelum digoreng dengan selepas digoreng....Bila dah selesai proses semuanya...Akan ader lebihan roti ditepi2...apa yang perlu dilakukan dengannya adalah membuat puding roti...agar-agar roti..tapi yang paling mudah..celup dengan telur bersama-sama garam ...goreng dan dicicah dgn sos..emmm sedapnyer...
No comments:
Post a Comment