Resepi Ayam Mongollia nie akak ambik dari dapur kawan-kawan di blog dan fb..Terima Kasih kawan-kawan.Walaupun ada beberapa bahan akak tak bubuh kerana tak ada tapi sedap serta sesuai dengan selera hubby.Tegok tajuk jer dah menarik menjadi isu hangat difb..Macam-macam ler comment yg ada...kelakar jugak membacanya..ada yg cakap kenapa tak ayam bangla..jauhnya mongolia..Antantuya pun ada..(tidak boleh dijelaskan dgn detail ..bahaya)..Bagi tidak menghampakan uolls semua ada gambar tentang resepi nie...daun kari yg akak guna ambik dari taman mini herba yg akak tanam sendiri...sangat gembira bila dapat memetiknya serta digunakan....berbakti pada tanah banyak kebaikan yg boleh dapat..
Bahan-bahannya
3 ketul ayam dipotong bersaiz kecil
4 ulas bawang putih dihiris
1 labu bawang besar dihiris
Lobak merah/putik jagung/bunga kobis
3 tangkai daun kari
2 biji cili padi
2 sudu minyak masak
3 sudu butter
Bahan untuk diperap
1 biji telor (ambil putih shj)
3 sudu tepung jagung
1/2 sudu teh garam
Perasa
1 sudu kecil lada sulah
2 Sudu sos lada hitam/lada hitam kisar
1/2 cawan susu cair(tak bubur)
1 Sudu cili paste (tak bubuh)
Cara-caranya
Penyediaan Ayam
1.Perap ayam dgn bahan-bahan perap selama 30minit
2.Goreng ayam hingga kekuningan dan ketepikan
Penyediaan Sos
1.Panaskan butter bersama dengan sedikit minyak
2.Tumis bawang besar,bawang putih dan daun kari hingga naik bau aroma
3.Masukkan sayur-sayuran
4.Letak lada sulah,lada hitam ,sos lada hitam bersama dengan sedikit garam
5.Sedikit air dan susu cair (letak tpg jagung jika hendak pekat)
6.Biar seketika sehingga kuah menjadi pekat
7.Masukkan ayam dan gaul hingga rata.
Ktung ktang didapur terhasillah Mongolian Chicken...Sedap dimakan bersama-sama nasi putih panas-panas.Bau aroma daun kari menaikkan masakan ini bersama-sama campuran bahan-bahan yang sesuai dengan tekak melayu akak...Kesedapan memakan ayam nie sama rancaknya comment di fb tentang masakan nie.Resepi kita kali nie jauh sampai ke Mongolia...lepas nie kita ke negara arab,pakistan,cina,jepun,india dan lain-lain negara lagi...baru ler harmoni blog akak nie dgn pelbagai masakan dunia...
No comments:
Post a Comment